Οι Απόφοιτοί μας Είναι Πολύτιμοι στον Κόσμο!

Θα τους βρείτε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σαν:

 • Προγεννητικοί Ψυχοθεραπευτές/ Ψυχολόγοι
 • Προγεννητικές Μαίες/Μαιευτές
 • Μέντορες Εγκυμοσύνης
 • Οικογενειακοί Σύμβουλοι
 • Σύμβουλοι Σχέσεων
 • Εφαρμοστές Αρχέγονων Προγραμμάτων Προαγωγής Υγείας
 • Στελέχη Κέντρων Γέννας/ Φυσικού Τοκετού
 • Στελέχη Επιχειρηματικών Προγραμμάτων Υγείας
 • Εφαρμοστές Ειδικών Παιδαγωγικών Προγραμμάτων με Νεογέννητα, Παιδιά, Έφηβους και Γονείς
 • Προγεννητικοί Παιδαγωγοί/ Βρεφονηπιοκόμοι
 • Βοηθοί Προγεννητικών Παιδαγωγών
 • Δάσκαλοι Προγεννητικής Αγωγής
 • Στελέχη Εκπόνησης Προγεννητικών/ Περιγεννητικών Παιδαγωγικών Προγραμμάτων
 • Διοικητικά Στελέχη σε Σχολεία και Χώρους Προαγωγής Υγείας
 • Διευθυντές και Ανώτερα Διοικητικά Στελέχη
 • Επιχειρησιακοί Σύμβουλοι
 • Μέντορες/ Σύμβουλοι Ηγεσίας
 • ...

"... Και μπορείς άραγε να βρεις μεγαλύτερη απόδειξη πως η κατάσταση της παιδείας σε μια πόλη είναι κακή κι επαίσχυντη από το ότι σ' αυτή την πόλη χρειάζονται κορυφαίους γιατρούς και δικαστές όχι μόνον οι άνθρωποι των κατώτερων στρωμάτων και οι τεχνίτες αλλά κι εκείνοι που καυχιούνται πως έχουν αγωγή ελεύθερου ανθρώπου; Ή μήπως νομίζεις ότι δεν είναι ντροπή και περίτρανη απόδειξη αμορφωσιάς το να αναγκάζεται κάποιος να προσφεύγει σε ένα δίκαιο που του το επιβάλλουν κάποιοι άλλοι απ' έξω, σαν δεσπότες του και κριτές του, επειδή ο ίδιος δεν έχει μέσα του δικά του αποθέματα δικαιοσύνης;..."

Πλάτωνος, Πολιτεία Γ, 405 5bc, μεταφρ. Ν.Μ. Σκουρόπουλος


Τι Είναι η Προγεννητική Ψυχολογία;

Η Προγεννητική Ψυχολογία είναι ο κλάδος εκείνος της επιστήμης  ο οποίος εξετάζει αυτό που συμβαίνει στη ζωή μας σαν ενήλικες ή παιδιά και εντοπίζει την αρχή /αιτία  της οποιασδήποτε λειτουργικότητας ή δυσλειτουργίας στην περίοδο από πριν την σύλληψη έως τον απογαλακτισμό.

Ως εκ τούτου προσφέρει μια βαθύτατη κατανόηση των εμπειριών μας μέχρι σήμερα (ενδυναμωτικών ή αποδυναμωτικών) και πώς αυτές οι εμπειρίες μας επηρεάζουν τις συμπεριφορές μας, την ποιότητα των σχέσεών μας (προσωπικών και επαγγελματικών), την ποιότητα της ζωής μας και την σωματική, ψυχοπνευματική μας υγεία

Είναι απαραίτητο εργαλείο για όλους εμάς που εργαζόμαστε στον χώρο της υποστήριξης της υγείας του ανθρώπου: Όσο βαθύτερα αντιληφθούμε το θέμα μας και όσο καλύτερη διάγνωση κάνουμε, τόσο καλύτερα και ευκολότερα μπορούμε να βοηθήσουμε έναν οργανισμό να επανέλθει στην ισορροπία του.

Προσφέρει επίσης τεράστιες δυνατότητες στον χώρο της πρωτογενούς πρόληψης, επειδή όταν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που προάγει την αρμονία και ισορροπία του ανθρώπου, μπορούμε , από την θέση που ο καθένας μας βρίσκεται επαγγελματικά να αναπτύξει προγράμματα, πρακτικές και τεχνικές υποστηρικτικές της υγείας με τεράστια οφέλη για την ευημερία και την δημιουργικότητα της ζωής μας και της κοινωνίας.

Επομένως, ένας ψυχοθεραπευτής ο οποίος εργάζεται με τα εργαλεία και την φιλοσοφία της προγεννητικής ψυχολογίας φροντίζει ενήλικες (άνδρες και γυναίκες) καθώς  και παιδιά που αντιμετωπίζουν προκλήσεις με την σωματική, συναισθηματική και πνευματική τους ζωή. Εντοπίζει τα αίτια στις πρώιμες, προ/ περιγεννητικές εμπειρίες και βοηθά τον πελάτη του να επανακτήσει λειτουργικότητα και ισορροπία στην ζωή του εφαρμόζοντας συγκεκριμένα εργαλεία και τεχνικές.

Ποια Είναι τα Χαρακτηριστικά της Προγεννητικής Ψυχολογίας;

Είναι πελατοκεντρική

Ο Sandor Ferenczi, ο οποίος  μαζί με τον  Otto Rank –και οι δυο μαθητές του  Freud-  θεωρούνται οι πρώτοι σκαπανείς της προγεννητικής ψυχολογίας στις αρχές του 1920, είπε ότι δεν υπάρχει  μια θεωρία και μια προσέγγιση που να εφαρμόζεται σε όλους τους πελάτες, αλλά υπάρχουν τόσες θεωρίες και προσεγγίσεις όσες και οι πελάτες

Ο Ferenczi πίστευε ότι υπάρχει  μόνο ένας που γνωρίζει ακριβώς τι είναι καλό για τον καθένα και αυτός ο ένας δεν είναι  άλλος από τον ίδιο τον πελάτη. Ο Ferensczi ενέπνευσε τον Karl Rogers, τον άνθρωπο που σήμερα θεωρούμε ως κατ' εξοχή εκφραστή της πελατοκεντρικής προσέγγισης. 

Ο Ferensczi επίσης είναι εκείνος ο οποίος για πρώτη φορά χρησιμοποίησε τον όρο ψυχοθεραπεία και ψυχοθεραπευτής.

 

Είναι Ψυχολογία του Βάθους

Στην πραγματικότητα, είναι το είδος της δουλειάς που φθάνει σε μεγαλύτερα βάθη κατανόησης, πιο βαθιά από την ψυχανάλυση. Η Ψυχανάλυση  αναγνωρίζει την σημασία της παιδικής ηλικίας αλλλά η προγεννητική ψυχολογία είναι αυτή η οποία αναλύει την εμπειρία μας σε ακόμη μεγαλύτερα βάθη φθάνοντας σε στιγμές πριν από την σύλληψη του ανθρώπου. Βλέπει δε τις εμπειρίες μετά την γέννα σαν απλά επαναλήψεις του αρχικού/ πρωταρχικού εντυπώματος.  

 

Αναφέρεται σε Όλα τα Σώματα/ Όψεις του Ανθρώπου

Πολλοί σκαπανείς στον χώρο της προγεννητικής ψυχολογίας έχουν κάνει τεράστια συνεισφορά στον χώρο της κατανόησης της ανθρώπινης εμπειρίας. Κάποιο έχουν εργαστεί ιδιαίτερα με το συναισθηματικό DNA (e.g.whole-self psychology), υπάρχει η ομάδα της πρωτογενούς θεραπείας  (e.g. Janov), άλλοι μελέτησαν την κυτταρική συνειδητότητα (eg. Farrant, Farrar), ή το σώμα (eg body psychotherapy Ραιχικής κατεύθυνσης, feldenkrais… ), άλλοι συνέδεσαν το σώμα και την ψυχή σε συμβολικό ή αρχετυπικό επίπεδο, (eg Jung), άλλοι μελέτησαν την πνευματική διάσταση (eg Αssagioli… ), αρκετοί μελέτησαν την σύνδεση, άλλοι το προγεννητικό/ περιγεννητικό τραύμα και την αποκατάστασή του σε νεογέννητα (eg Emmerson) κλπ. Από τις αρχές του 1920 και μέχρι σήμερα, όλοι οι προγεννητικοί σκαπανείς συνεχώς προσφέρουν και προσθέτουν όλο και βαθύτερη κατανόηση μιας εμπειρίας που άλλοτε ήταν άγνωστη και σε συνεργασία με πολλές άλλες επιστήμες π.χ. νευροεπιστήμες όλο και καλύτερα μπορούμε να υποστηρίξουμε την επιστροφή στην υγεία.

 

Είναι Τρυφερή, Ήπια, Ευγενική, Μητρική Προσέγγιση

Προσφέρει ένα πλαίσιο όλο φροντίδα και νοιάξιμο στον πελάτη, ακριβώς όπως μια μητέρα που καλωσορίζει το μωρό της και γίνεται εκείνο το ασφαλές πλαίσιο για να επέλθει η κάθαρση στον καθένα από εμάς. Σέβεται τον ρυθμό του καθενός πελάτη, την μοναδικότητά του αλλά και την σοφία με την οποία ο ίδιος μπορεί να οδηγήσει τον εαυτό του και πάλι στην αρμονία, ενδυναμώνοντας έτσι ουσιαστικά τον καθένα που φροντίζει. …

 

Είναι Αποτελεσματική

Η εξερεύνηση και τα διαγνωστικά εργαλεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και ακριβώς στο θέμα, έτσι κερδίζεται τεράστια ενέργεια και χρόνος αφού αποφεύγονται οι κύκλοι γύρω από το θέμα αλλά όχι στο θέμα. Έτσι, όλη η ενέργεια διοχετεύεται στο να οδηγηθεί ο άνθρωπος και πάλι στις υγιείς επιλογές/ συνήθειες/ πρότυπα της ζωής του και να εξελίσσεται συνεχώς.

Είναι Ιδανική

 • για κλινικά πλαίσια
 • για έγκυα ζευγάρια, 
 • για ζευγάρια με προβλήματα υπογονιμότητας, 
 • για την επίλυση συγκρούσεων οικογενειακών, 
 • για την θεραπεία πένθους, 
 • για την ανάπτυξη της επαγγελματικής μας ζωής, 
 • για τον γάμο, 
 • για τον σχεδιασμό παιδαγωγικών προγραμμάτων….
 • για αυτογνωσιακή εξέλιξη 

Ενθαρρύνει, επίσης, την φροντίδα όλων των μελών της οικογένειας σε αντίθεση με άλλες προσεγγίσεις.