Κάντε κλίκ εδώ για να εγγραφείτε στις λίστες με τα ενημερωτικά emails.

posted on Μαΐου 26, 2015 10:53

prenatal psychologyΔυστυχώς, ο πόλεμος δεν τελείωσε όταν τα δύο αντίπαλα μέρη υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης πυρός. Οι συνέπειες του πολέμου επηρεάζουν και μολύνουν γενιές στο μέλλον. Ένας εμφύλιος πόλεμος στην Ιορδανία πριν 52 χρόνια λαμβάνει ακόμα χώρα, στον χώρο εργασίας το 2015 και ο άντρας με την λευχαιμία είναι θύμα πολέμου που οφείλει να προστεθεί στη λίστα θυμάτων πολέμου τότε.

Αναρωτιέμαι πόσα θύματα πολέμου μετράμε σήμερα με όλες αυτές τις σκηνές πολέμου που διεξάγονται σε τόσα μέρη της υδρογείου.

[Read the rest of this article...]

posted on Μαΐου 26, 2015 10:45

Η ζωή επικοινωνεί μόνο με πράξεις ζωής, η ζωή ελπίζει, η ζωή κτίζει με αγάπη, η ζωή κτίζει με ηθικές αξίες.

προγεννητική ψυχολογία ...

Φανταστείτε τώρα τον άνθρωπο αυτό να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και να είναι ο δάσκαλος. Πόσο θα μπορεί να φωτίζει τις ψυχές των μαθητών του ένας δάσκαλος που έχει χάσει το φως του ο ίδιος; Ένας δάσκαλος που φέρει το σπέρμα της απόρριψης και έχει συρρικνωθεί θα βιώνει συνέχεια την απόρριψη σε κάθε παρατήρηση συναδέλφου ή διευθυντού για βελτίωση του εκπαιδευτικού του έργου και σε κάθε περίεργο σχόλιο του μαθητή του θα θέτει σε αμφισβήτηση την εκπαιδευτική του αξία απορρίπτοντας τον εαυτό του ο ίδιος. 

Κι αν αυτός ο άνθρωπος είναι ο ιδιοκτήτης ενός εκπαιδευτηρίου; Πόσο εύκολο θα είναι γι’ αυτόν τον θυμωμένο, ματαιωμένο ενήλικα που θέλει πάρει  το αίμα του πίσω και να τους δείξει πόσο άδικο είχαν που του φέρθηκαν τόσο σκληρά, σαν σκουλήκι, να λειτουργήσει την συμπόνια, την ελευθερία, την αγάπη, την κατανόηση, να χαλαρώσει, να εμπιστευθεί  και να διευκολύνει την διεύρυνση του ανθρώπου (εκπαιδευόμενου/ εκπαιδευτή).

Κι αν αυτός ο άνθρωπος είναι ο κυβερνήτης του τόπου, ο οικονομικός μεγιστάνας,... ; 


[Read the rest of this article...]

posted on Μαΐου 26, 2015 10:37

προγεννητική ψυχολογίαΗ βια που ασκείται είναι η βια που βιώθηκε

Σύμφωνα με τις έρευνες της Προγεννητικής Ψυχολογίας, στην γενετική μνήμη του αγέννητου παιδιού υπάρχουν ήδη οι πληροφορίες όχι μόνο για το πώς ο οργανισμός του θα κτισθεί και θα λειτουργεί αλλά υπάρχουν επίσης πληροφορίες που αφορούν την συναισθηματική, την ψυχολογική δομή του. Το αγέννητο παιδί έχει μνήμη και συσσωρεύει τις εντυπώσεις του και τις εμπειρίες του από την στιγμή της σύλληψής του. Βρίσκεται, όπως και κάθε οργανισμός, σε μια συνεχή πολυεπίπεδη αλληλεπίδραση με την μητέρα του και το περιβάλλον.

[Read the rest of this article...]

posted on Μαρτίου 09, 2015 00:05

...

Και οι μέρες κυλούσαν ήρεμα, και το μωρό ζούσε, μεγάλωνε και μάθαινε!

Μια μέρα, έκαναν με την μητέρα έναν περίπατο… όπως συνήθιζαν να κάνουν μαζί… Η μητέρα ήταν πολύ ευτυχισμένη… Θαύμαζε γύρω της την άπειρη ομορφιά… και ευχαριστούμε το Θεό για όλη αυτή την πανέμορφη, ευωδιαστή πλάση… Τι ωραία που είναι ο κόσμος… του είπε… Όταν γεννηθείς θα δεις!

-Δεν θέλω να γεννηθώ!

-Αλλά είναι σίγουρο ότι θα γεννηθείς! Η ζωή είναι υπέροχη έξω στον κόσμο! Είπε η μαμά με τρυφερότητα!

-Δεν θέλω να γεννηθώ, είμαι πολύ καλά εδώ…, είπε με πείσμα το μωρό!

Η μαμά στεναχωρήθηκε τόσο πολύ, που άρχισε να κλαίει…

[Read the rest of this article...]

posted on Φεβρουαρίου 23, 2015 14:53

Να θυμάσαι: Βίωσες τη ζωή μέσα από τα φίλτρα της μητέρας σου κυρίως αλλά και όσων υπήρχαν σ’ εκείνο το πρώτο περιβάλλον. Κι αυτό μπορεί να αλλάξει!

  1. Άρχισε ή συνέχισε την διαδικασία της δικής σου θεραπείας ή διεύρυνσης!

Είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου και στην ανθρωπότητα!

[Read the rest of this article...]

posted on Φεβρουαρίου 23, 2015 01:47

-Εγώ δεν τα καταλαβαίνω όλα αυτά! Ακούστηκε μια φωνή από δίπλα της. Η Μαρία στράφηκε κι αντίκρισε τον κουρασμένο παππούλη. -Φαίνεται πως εσύ μικρή, ξέρεις να κουβεντιάζεις μαζί του. Εγώ χρόνια πάλεψα να καταλάβω το ρέμα και τίποτα ακόμα. 
-Είναι που δεν ακούς με την καρδιά σου, άκουσε η Μαρία μια φωνή να βγαίνει από μέσα της. Για μια στιγμή τα ΄χασε αλλά της άρεσε αυτό που άκουσε. 'Όταν ακούς με την καρδιά στο τέλος όλα τα καταλαβαίνεις. 
-Μπα, και τι σημαίνει ν' ακούς με την καρδιά; Εγώ ήξερα πως η καρδιά έχει άλλη δουλειά. Όχι να ακούει.
-Ν΄ακούς με την καρδιά σημαίνει ν' ανοίγεσαι. Ν' αφήνεσαι σαν αυτό το πλατανόφυλλο στο χάδι του ήλιου και μετά ν' αντανακλάς τον ήλιο ο ίδιος. Ν' ακούς με την καρδιά σου σημαίνει να επιτρέπεις να αισθάνεσαι τα πάντα έστω κι αν δεν τα καταλαβαίνεις. 

[Read the rest of this article...]

posted on Φεβρουαρίου 23, 2015 01:39

Τα παιχνίδια που παίζει η ζωή στον καθένα μας επεφύλασσαν πολλές εκπλήξεις για μένα. Το παραμύθι που είχα φτιάξει στο μυαλό μου κάποτε, άλλαξε πρωταγωνιστές και δεδομένα και έδωσε τη θέση του σε κάποιο άλλο παραμύθι γιατί εκκρεμούν ακόμα κάποιες πτυχές ώστε το παραμύθι να γίνει απεικόνιση όλης της αλήθειας. Παρ' όλα αυτά κάποια πράγματα δεν άλλαξαν τόσο δραματικά όσο θα περίμενε κανείς. 

[Read the rest of this article...]

posted on Φεβρουαρίου 23, 2015 01:24

-Φόβος! (Μικρή έξη, μεγάλο συναίσθημα)...Πανικός, απελπισία και αμέτρητα γιατί. Γιατί σ' εμένα, γιατί τώρα. Τα αίμα πλημμύριζε τα πόδια μου και άρχισα να τρέμω από φόβο. Πάει, χάθηκε κι αυτή η ευκαιρία. Δεν είμαι ικανή να κρατήσω ένα μωρό. Αυτά σκεφτόμουν εκείνη την ώρα που ένιωθα τη ζέστη από το κόκκινο υγρό που μας κρατάει στη ζωή. Και τώρα το ίδιο υγρό μου την έπαιρνε. Έπαιρνε το μωρό μου για δεύτερη φορά! Η πρώτη ήταν το '99 όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός. «Καλά να πάθω, μου αξίζει!» τέτοιες σκέψεις φριχτές έκανα γιατί νόμιζα ότι τιμωρούμαι για ό,τι έχω κάνει ή για ό,τι δεν έκανα.

[Read the rest of this article...]