Σπουδάστε Προγεννητική Ψυχολογία & 
Προσθέστε Αξία στην Ζωή!

Η Προγεννητική Ζωή Είναι Σημαντική!

Η προγεννητική εμπειρία καθορίζει αυτό που είμαστε και γινόμαστε! 

Οι Νευροφυσιολόγοι σήμερα μπορούν και επιβεβαιώνουν αυτό που πολλοί από εμάς, τους ψυχολόγους και τους ψυχοθεραπευτές συναντάμε στην δουλειά μας: οι συναισθηματικές μνήμες μένουν και ενσωματώνονται στα κυκλώματα του εγκεφάλου. Τη στιγμή που ερχόμαστε σε επαφή με την εμπειρία, θετική ή μειωτική, αισθανόμαστε ευχαρίστηση ή φόβο και λειτουργούμε ανάλογα. Η φύση της επαφής γίνεται συμβόλαιο που εφαρμόζεται ξανά και ξανά μέχρις ότου να το αλλάξουμε. Ίσως να καταφέρουμε να καταπιέσουμε κάποιες συναισθηματικές μας μνήμες, κάποιες από αυτές για χρόνια πολλά. Όμως, αυτές, μένουν εκεί, στην «αποθήκη» και περιμένουν αυτό που θα συμβεί και θα τις βγάλει στην επιφάνεια και πάλι. Αποτελέσματα επιστημονικών μελετών και ερευνών που διεξήχθησαν τα τελευταία σχεδόν 100 χρόνια –και ειδικότερα τα τελευταία 30 χρόνια- στην Ευρώπη και την Αμερική, έχουν αναμφισβήτητα δείξει ότι τα θεμέλια της υγείας σωματικής και ψυχοπνευματικής βρίσκονται σ’ αυτήν την πολύ ευαίσθητη πρώιμη εμπειρία του παιδιού.


Το παιδί κατά την προγεννητική περίοδο διαθέτει ευφυία, ενεργή συμμετοχή, γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες που το καθιστούν ιδιαίτερα ευαίσθητο στην ποιότητα διαλόγου, φροντίδας και εμπειριών που του προσφέρουν οι γονείς κατ’ αρχήν και το ευρύτερο περιβάλλον στη συνέχεια, κατά την διάρκεια από πριν την σύλληψη, την κύηση, τον τοκετό, την λοχεία και τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής του. 

 

Πολλές ψυχολογικές δυσκολίες και πολλά ζητήματα υγείας της ζωής μας μετά την γέννα βρέθηκαν να είναι το αποτέλεσμα αρνητικών ή τραυματικών εμπειριών που βιώθηκαν κατά την προγεννητική και περιγεννητική περίοδο.

 

Φροντίζοντας το παιδί που έχει συλληφθεί και κυοφορείται με ενδιαφέρον, αγάπη και γνώση επιτρέπουμε μεγαλύτερη υγεία, αρμονικές σχέσεις και ειρήνη στον κόσμο.

 

Τι Είναι η Προγεννητική Ψυχολογία;

 

Η Προγεννητική Ψυχολογία είναι ο κλάδος εκείνος της επιστήμης  ο οποίος εξετάζει αυτό που συμβαίνει στη ζωή μας σαν ενήλικες ή παιδιά και εντοπίζει την αρχή /αιτία  της οποιασδήποτε λειτουργικότητας ή δυσλειτουργίας στην περίοδο από πριν την σύλληψη έως τον απογαλακτισμό.

Ως εκ τούτου προσφέρει μια βαθύτατη κατανόηση των εμπειριών μας μέχρι σήμερα (ενδυναμωτικών ή αποδυναμωτικών) και πώς αυτές οι εμπειρίες μας επηρεάζουν τις συμπεριφορές μας, την ποιότητα των σχέσεών μας (προσωπικών και επαγγελματικών), την ποιότητα της ζωής μας και την σωματική, ψυχοπνευματική μας υγεία. Είναι απαραίτητο εργαλείο για όλους εμάς που εργαζόμαστε στον χώρο της υποστήριξης της υγείας του ανθρώπου: Όσο βαθύτερα αντιληφθούμε το θέμα μας και όσο καλύτερη διάγνωση κάνουμε, τόσο καλύτερα και ευκολότερα μπορούμε να βοηθήσουμε έναν οργανισμό να επανέλθει στην ισορροπία του.

Προσφέρει επίσης τεράστιες δυνατότητες στον χώρο της πρωτογενούς πρόληψης, επειδή όταν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που προάγει την αρμονία και ισορροπία του ανθρώπου, μπορούμε , από την θέση που ο καθένας μας βρίσκεται επαγγελματικά να αναπτύξει προγράμματα, πρακτικές και τεχνικές υποστηρικτικές της υγείας με τεράστια οφέλη για την ευημερία και την δημιουργικότητα της ζωής μας και της κοινωνίας.

Επομένως, ένας ψυχοθεραπευτής ο οποίος εργάζεται με τα εργαλεία και την φιλοσοφία της προγεννητικής ψυχολογίας φροντίζει ενήλικες (άνδρες και γυναίκες) καθώς  και παιδιά που αντιμετωπίζουν προκλήσεις με την σωματική, συναισθηματική και πνευματική τους ζωή. Εντοπίζει τα αίτια στις πρώιμες, προ/ περιγεννητικές εμπειρίες και βοηθά τον πελάτη του να επανακτήσει λειτουργικότητα και ισορροπία στην ζωή του εφαρμόζοντας συγκεκριμένα εργαλεία και τεχνικές.

 

Ο Επαγγελματίας Υγείας

Ο επαγγελματίας υγείας που βρίσκεται παρών κατά την προγεννητική και περιγεννητική περίοδο οφείλει να είναι επαρκώς τουλάχιστον ενημερωμένος έτσι ώστε να μπορεί να επικοινωνεί πληροφορίες με τον καλύτερο τρόπο και να προάγει την ψυχοσωματική υγεία του παιδιού. Ο παιδαγωγός έρχεται στη θέση του γονέα και καλείται –όταν είναι επαρκώς ενημερωμένος- να αναγνωρίσει τον απόηχο των προγεννητικών και περιγεννητικών εμπειριών του παιδιού και να συμβουλεύσει όπως πρέπει τον γονέα, μέσα δε από το παιγνίδι, την τέχνη και το παιδαγωγικό πρόγραμμα να υποστηρίξει την πορεία προς την αρμονία.

 

Ποιες Είναι οι Βασικές Κατευθυντήριες Γραμμές;

Κάθε στιγμή της ζωής μας είναι σημαντική. Παρόλα ταύτα, κάποιες είναι ιδιαίτερα καθοριστικές. Ας δούμε μερικές από αυτές

ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΕΝΤΥΠΩΜΑ

Οι εμπειρίες κατά τη διάρκεια της προγεννητικής και περιγεννητικής περιόδου σχηματίζουν το βασικό εντύπωμα των πιο σημαντικών αντιλήψεών μας και συστημάτων πιστεύω που έχουμε και καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας, τους άλλους, την ζωή και τον κόσμο και μας κατευθύνουν είτε στην θετική, δημιουργική διαδρομή ή μας εγκλωβίζουν σε συνεχείς αμυντικούς μηχανισμούς.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η ανάπτυξη του ανθρώπου είναι ένα αδιάσπαστο συνεχές από την σύλληψη και μετά. Τα καλύτερα θεμέλια για ανάπτυξη και ελαστικότητα, για καλή εγκεφαλική ανάπτυξη και συναισθηματική ευφυΐα… στηρίζονται στις κατά το δυνατόν καλύτερες συνθήκες από πριν την σύλληψη (π.χ. ωορρηξία), την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τα πρώτα λίγα χρόνια μετά.

ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

Από την αρχή της ζωής, το παιδί αντιλαμβάνεται, επικοινωνεί, μαθαίνει, αισθάνεται και εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα ανταποκρινόμενο στα ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον. Βρίσκεται σ’ ένα συνεχή διάλογο μαζί του.

ΣΧΕΣΕΙΣ

Από την αρχή της ζωής του το παιδί βιώνει και ανταποκρίνεται στα όσα αισθάνεται και σκέφτεται η μητέρα. Καλές σχέσεις ανάμεσα στον πατέρα και την μητέρα και ανάμεσα στους γονείς και το παιδί που ακόμα κυοφορείται καθορίζουν την ποιότητα των σχέσεων που το παιδί αυτό θα δημιουργήσει με τους άλλους ανθρώπους, τον κόσμο και τον εαυτό του, στην συνέχεια σαν ενήλικας.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Όλοι μας οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε στις πρωτογενείς ανάγκες του παιδιού που κυοφορείται, γεννιέται και μεγαλώνει: Να το καλωσορίζουμε στην ζωή και έτσι να ικανοποιούμε την ανάγκη του για ΑΣΦΑΛΕΙΑ, να το υποστηρίζουμε καθώς αναπτύσσεται με καλή ΘΡΕΨΗ, να στρέφουμε την ΠΡΟΣΟΧΗ μας με ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ προς αυτό, με στόχο να ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ την ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ του, να την ΕΚΤΙΜΗΣΟΥΜΕ και να την ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ. Να προσφέρουμε επαρκή ΔΙΕΓΕΡΣΗ απαραίτητη για την νοητική του ανάπτυξη, καθώς και την απαραίτητη ΚΙΝΗΣΗ, με σεβασμό στον προσωπικό ΡΥΘΜΟ. Και όλα αυτά με ΑΓΑΠΗ, ΣΤΟΡΓΗ και ΑΠΟΔΟΧΗ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

Το παιδί συνεχώς επικοινωνεί και αποζητά σύνδεση με την μητέρα, τον πατέρα, το περιβάλλον και τον κόσμο. Σύνδεση και ανταπόκριση στο παιδί με τρόπο που τιμά τις πολλές επικοινωνιακές ικανότητες του παιδιού οδηγούν στην ολόπλευρη ανάπτυξή του σ’ ένα συνεχώς δημιουργικό διάλογο με την ζωή και την εξέλιξη.

ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

Η καλύτερη σύνδεση ανάμεσα στο παιδί και την μητέρα/περιβάλλον έρχεται όταν η μητέρα αισθάνεται και είναι συνδεδεμένη με την δύναμή της και υποστηρίζεται έτσι ώστε ο τοκετός να γίνεται φυσικός, χωρίς παρεμβάσεις και η μητέρα/πατέρας να είναι μαζί συνεχώς με το νεογέννητο (room-in).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ό,τι η μητέρα/ περιβάλλον καταφέρνει να επιλύσει κατά την διάρκεια των 9 μηνών της κύησης και λίγο μετά επιτρέπει στο παιδί να το επιλύσει επίσης, συνεχίζοντας τη ζωή του μετά ελεύθερο από ψυχικούς διχασμούς και μειωτικές αποφάσεις.

ΜΕΤΑ

Τα πρώτα 2 ½ χρόνια της ζωής του παιδιού είναι καλό το παιδί να βρίσκεται μαζί με την μητέρα του στο οικογενειακό περιβάλλον. Μετά τα 2 ½ χρόνια μπορεί να πάει σε παιδικό σταθμό. Το επόμενο παιδί είναι καλό να αρχίζει την ζωή του (νέα σύλληψη) όταν το προηγούμενο παιδί είναι τουλάχιστον 2 ½ χρόνων.

 

Πώς Κάνει Όσα Κάνει;

Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της Προγεννητικής Ψυχολογίας είναι τα εξής:

Είναι πελατοκεντρική

Ο Sandor Ferenczi, ο οποίος  μαζί με τον  Otto Rank –και οι δυο μαθητές του  Freud  Θεωρούνται οι πρώτοι σκαπανείς της προγεννητικής ψυχολογίας στις αρχές του 1920, είπε ότι δεν υπάρχει  μια θεωρία και μια προσέγγιση που να εφαρμόζεται σε όλους τους πελάτες, αλλά υπάρχουν τόσες θεωρίες και προσεγγίσεις όσες και οι πελάτες. Ο Ferenczi πίστευε ότι υπάρχει  μόνο ένας που γνωρίζει ακριβώς τι είναι καλό για τον καθένα και αυτός ο ένας δεν είναι  άλλος από τον ίδιο τον πελάτη. Ο Ferensczi ενέπνευσε τον Karl Rogers, τον άνθρωπο που σήμερα θεωρούμε ως κατεξοχή εκφραστή της πελατοκεντρικής προσέγγισης. Ο Ferensczi επίσης είναι εκείνος ο οποίος για πρώτη φορά χρησιμοποίησε τον όρο ψυχοθεραπεία και ψυχοθεραπευτής.

Είναι Ψυχολογία του Βάθους

Στην πραγματικότητα, είναι το είδος της δουλειάς που φθάνει σε μεγαλύτερα βάθη κατανόησης, πιο βαθιά από την κλασσική ψυχανάλυση. Η Ψυχανάλυση  αναγνωρίζει την σημασία της παιδικής ηλικίας αλλά η προγεννητική ψυχολογία είναι αυτή η οποία αναλύει την εμπειρία μας σε ακόμη μεγαλύτερα βάθη φθάνοντας σε στιγμές πριν από την σύλληψη του ανθρώπου. Βλέπει δε τις εμπειρίες μετά την γέννα σαν απλά επαναλήψεις του αρχικού/ πρωταρχικού εντυπώματος.  

Αναφέρεται σε όλα τα σώματα/ όψεις του ανθρώπου

Πολλοί σκαπανείς στον χώρο της προγεννητικής ψυχολογίας έχουν κάνει τεράστια συνεισφορά στον χώρο της κατανόησης της ανθρώπινης εμπειρίας. Κάποιο έχουν εργαστεί ιδιαίτερα με το συναισθηματικό DNA (e.g.whole-self psychology), υπάρχει η ομάδα της πρωτογενούς θεραπείας  (e.g. Janov), άλλοι μελέτησαν την κυτταρική συνειδητότητα (eg. Farrant, Farrar), ή το σώμα (eg body psychotherapy Ραιχικής κατεύθυνσης, feldenkrais… ), άλλοι συνέδεσαν το σώμα και την ψυχή σε συμβολικό ή αρχετυπικό επίπεδο, (eg Jung), άλλοι μελέτησαν την πνευματική διάσταση (eg Αssagioli… ), αρκετοί μελέτησαν την σύνδεση, άλλοι το προγεννητικό περιγεννητικό τραύμα και την αποκατάστασή του σε νεογέννητα (eg Emmerson) κλπ. Από τις αρχές του 1920 και μέχρι σήμερα, όλοι οι προγεννητικοί σκαπανείς συνεχώς προσφέρουν και προσθέτουν όλο και βαθύτερη κατανόηση μιας εμπειρίας που άλλοτε ήταν άγνωστη και σε συνεργασία με πολλές άλλες επιστήμες π.χ. νευροεπιστήμες όλο και καλύτερα μπορούμε να υποστηρίξουμε την επιστροφή στην υγεία.

Είναι τρυφερή, ήπια, ευγενική, μητρική

Προσφέρει ένα πλαίσιο όλο φροντίδα και ενδιαφέρον στον πελάτη, ακριβώς όπως μια μητέρα που καλωσορίζει το μωρό της και γίνεται εκείνο το ασφαλές πλαίσιο για να επέλθει η κάθαρση στον καθένα από εμάς. Σέβεται τον ρυθμό του καθενός πελάτη, την μοναδικότητά του αλλά και την σοφία με την οποία ο ίδιος μπορεί να οδηγήσει τον εαυτό του και πάλι στην αρμονία, ενδυναμώνοντας έτσι ουσιαστικά τον καθένα που φροντίζει. …

Είναι αποτελεσματική

Η εξερεύνηση και τα διαγνωστικά εργαλεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και ακριβώς στο θέμα, έτσι κερδίζεται τεράστια ενέργεια και χρόνος αφού αποφεύγονται οι κύκλοι γύρω από το θέμα αλλά όχι στο θέμα. Έτσι, όλη η ενέργεια διοχετεύεται στο να οδηγηθεί ο άνθρωπος και πάλι στις υγιείς επιλογές/ συνήθειες/ πρότυπα της ζωής του και να εξελίσσεται συνεχώς.

Είναι ιδανική για έγκυα ζευγάρια, για ζευγάρια με προβλήματα υπογονιμότητας, για την επίλυση συγκρούσεων οικογενειακών ή άλλης φύσης, για την θεραπεία πένθους, για την ανάπτυξη της επαγγελματικής μας ζωής, για τον γάμο, για τον σχεδιασμό παιδαγωγικών προγραμμάτων, για κάθε παιδαγωγική/ εκπαιδευτική διαδικασία, για την δημιουργία και εφαρμογή πρωτογενών προγραμμάτων προαγωγής υγείας, για την παροχή ιατρικής, παιδιατρικής και μαιευτικής φροντίδας ….

Ενεργοποιώντας τον Κύκλο της Εξέλιξης

Η Προαγωγή Υγείας και Ευημερίας ξεκινά πριν από την σύλληψη, συνεχίζει κατά την διάρκεια της κυοφορίας, την στιγμή της γέννας και μετά από αυτήν. Κανένα Πρόγραμμα Πρωτογενούς Προαγωγής Υγείας δεν είναι δυνατόν να είναι ουσιαστικά αποτελεσματικό αν δεν αναφέρεται και δεν αγκαλιάζει το περιβάλλον. Κάθε τι συνδέεται με το κάθε τι... η υγεία και η δυσλειτουργία επηρεάζει και επηρεάζεται. Όλοι μας χρειάζεται να στρέψουμε την προσοχή μας και να εργαστούμε από κοινού ανεξάρτητα από το πού ζούμε ή εργαζόμαστε. Όλοι μαζί οφείλουμε να συλλάβουμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε υπηρεσίες, εργαλεία, εφαρμογές και προϊόντα που προάγουν την ισορροπία και ενδυναμώνουν κάθε δημιουργική έκφραση της ζωής. 

Οφείλουμε να χρησιμοποιούμε τις πηγές ενέργειας και κάθε πόρο της γης με σεβασμό, να ζούμε οικολογικά, να παίρνουμε πολιτικές αποφάσεις με καθαρότητα και σοφία, να δομούμε εκπαιδευτικά μαθήματα και παιδαγωγικές διεργασίες με έμπνευση, να κάνουμε καλλιτεχνικές παρεμβάσεις που να επιτρέπουν στο πνεύμα να "ίπταται"... ακριβώς όπως και το μητρικό περιβάλλον  -με την ευρεία έννοια του όρου- οφείλει να είναι και έτσι να λειτουργεί. 

Είναι καιρός, πλέον, όλοι οι επιστήμονες, όλοι οι καλλιτέχνες, όλοι οι άνθρωποι κάθε φυλής να δημιουργήσουμε μια συνέργεια και τιμώντας τα μοναδικά μας ταλέντα να τα θέσουμε στην υπηρεσία της ζωής. Όταν απελευθερώνεται η κάθε σχέση μας από τα τυχόν τοξικά κατάλοιπα που αφήνει η άγνοια ή η έλλειψη, καθαρίζεται όχι απλά η δική μας ατομική ύπαρξη αλλά και οι μελλοντικές γενιές απελευθερώνονται και προάγονται, επίσης. Όταν έτσι ζούμε, επαναδομούμε ένα νέο είδος επικοινωνίας ανάμεσα στον κόσμο και στο ανθρώπινο είδος, ανάμεσα στους ανθρώπους, ανάμεσα στον άνδρα και την γυναίκα, ανάμεσα στον γονέα και το παιδί ... και μια νέα εξελικτική δυναμική ξεδιπλώνεται μπροστά μας.

ΤΩΡΑ είναι η στιγμή να αφυπνιστούμε από τον λήθαργο της επανάληψης και να ενεργοποιήσουμε τον κύκλο της εξέλιξης. 

Καθώς διερευνώ τα βάθη του σύμπαντος και τα βάθη της ανθρώπινης εμπειρίας, καθώς προσεγγίζω την ψυχή και επανασυνδέομαι με την Πηγή σε μια διεπιστημονική ανταλλαγή σοφίας και κατανόησης, μπορώ να αντιστρέψω την διαδικασία της ασθένειας, της δυσλειτουργίας και της έλλειψης σεβασμού προς την ζωή και επαναφέρω την υγεία, την ειρήνη και την αρμονία στον κόσμο. Μήπως είναι αργά; Καθόλου! Ποτέ δεν είναι αργά! και Τώρα είναι η στιγμή για να επανασυνδέσω τον Νου και την Καρδιά σε κάθε ανθρώπινη διαδικασία και να προσφέρω στον εαυτό μου αλλά και στο περιβάλλον μου την ευκαιρία της συμμετοχής στην αδιάλειπτη πορεία της Εξέλιξης!

ΦΑΝΤΑΣΟΥ...

έναν κόσμο όπου...

Κάθε ζευγάρι έχοντας πάρει την ευθύνη γι’ αυτό που είναι, να κάνουν χώρο και χρόνο έτσι ώστε να καλωσορίσουν ένα παιδί στον κόσμο και να το υποστηρίζουν έτσι ώστε να μπορεί αυτό το παιδί να περπατήσει τον δρόμο του και να πραγματώσει τον σκοπό του. Καθώς όλο και περισσότεροι γονείς λειτουργούν μ’ αυτόν τον τρόπο και καθώς όλο και περισσότερα από αυτά τα παιδιά φέρνουν στον κόσμο τα δικά τους παιδιά με τέτοιο και καλύτερο τρόπο, το εξελικτικό κύμα όλο και δυναμώνει και οι γενιές που ακολουθούν έχουν μεγαλύτερη συλλογική και συναισθηματική ευφυΐα, μεγαλύτερη δημιουργικότητα και υψηλές πνευματικές αξίες που τίθενται στην υπηρεσία ενός ειρηνικού κόσμου που δημιουργεί πολιτισμό. ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ!