προγεννητική ψυχολογίαΗ σύγχρονη επιστήμη έχει δείξει ότι κάθε φορά που ένας οργανισμός βρίσκεται σε ένα περιβάλλον, υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στο περιβάλλον και τον οργανισμό. Ο οργανισμός επηρεάζεται από το περιβάλλον και το περιβάλλον επηρεάζεται από τον οργανισμό.

Κάθε οργανισμός είναι σε συνεχή διάλογο με το περιβάλλον του. Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερα σημαντική περιόδος για μια σειρά λόγων. Όμως, εδώ θα εστιαστούμε σε ένα πολύ συγκεκριμένο:

Η έγκυος μητέρα αλλά και ο πατέρας επίσης επαναβιώνουν κάθε ανεπίλυτο πρωτογενές πρόβλημα : φόβους, απορρίψεις, μοναξιά... με όλες τις σχετικές συνέπειες και όλα αυτά διαταράσσουν την ευαίσθητη ισορροπία της συναισθηματικής ζωής του γονέα. Τα πρωτογενή εντυπώματα έρχονται στην επιφάνεια και ζητούν τακτοποίηση.

Δυστυχώς μια μαία, όσο καλές προθέσεις κι αν έχει, δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για να ανταποκριθεί σε αυτό το ιδιαίτερα λεπτό καθήκον. Συχνά, κάνει ομάδες εγκύων γυναικών χωρίς να έχει επαρκή κατάρτιση και χωρίς καμία εποπτεία. Βεβαίως, οι καλές της προθέσεις είναι ευλογία καθώς η ψυχή της την κινεί προς μια πολύ σημαντική περιοχή. Αλλά η φτωχή ακαδημαϊκή κατάρτιση -ακόμα- στα πλαίσια της ψυχολογίας που έχει δεχτεί στα πλαίσια της μαιευτικής –που είναι ένα άλλο επιστημονικό πεδίο και όχι η ψυχολογία- την φέρνει στην δυσάρεστη θέση να πρέπει  να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση έτσι ώστε να μην κάνει πιθανόν λάθη. Ας δούμε, λοιπόν:

1.      Να Εστιάζει και στο Αγέννητο Παιδί. Αυτό που συνήθως βλέπουμε είναι ότι εστιάζει στη μητέρα που είναι έγκυος και ξεχνά το αγέννητο παιδί. Φυσικά, όταν λειτουργούμε καλά, ό,τι είναι καλό για έναν άνθρωπο είναι καλό και για όλους τους ανθρώπους. Είμαστε όμως λειτουργικοί σαν σύνολο και συνεχώς;  Οι ευχές, ανάγκες και νοοτροπίες των μητέρων και πατέρων που κυοφορούν δεν υποστηρίζουν απαραίτητα την υγιή ανάπτυξη του παιδιού που κυοφορείται. Η γνώση της προγεννητικής δυναμικής οδηγεί μια μαία σε έναν χώρο που μπορεί να υποστηρίζει την πρωτογενή προαγωγή υγείας για το παιδί που θα γεννηθεί, με συνέπειες πολύ σημαντικές για τη ζωή του μετά τη γέννησή του.

2.      Να έχει φροντίσει την δική της θεραπεία. Δυστυχώς, η άσκηση του επαγγέλματος της μαίας δεν απαιτεί προηγούμενη προσωπική θεραπεία εκ μέρους της. Αυτό μπορεί να είναι μειονέκτημα όταν εργάζεται με έγκυα ζευγάρια και το αγέννητο παιδί τους καθώς διακινδυνεύει να κάνει προβολές, μεταβιβάσεις και αντιμεταβιβάσεις. Σαν παράδειγμα θα μπορούσαμε να σκεφτούμε την πιθανή αποξένωση της μαίας από την εσωτερική της δύναμη που ίσως την έχει βάλει στα χέρια άλλων πχ μαιευτήρων, συνεργατών κλπ. Σε αυτή τη περίπτωση η μαία δεν μπορεί να δει την αλήθεια ή όταν την βλέπει δεν μπορεί να την υποστηρίξει. Συνεπώς, τα έγκυα ζευγάρια που συναντά ίσως αποσυνδέονται από τη δύναμή τους επίσης.

3.      Να δημιουργεί ένα περιβάλλον θετικής ενδυνάμωσης στην ομάδα. Η «μόλυνση» των εγκύων ζευγαριών από προσωπικές εμπειρίες άλλων εγκύων ζευγαριών που διηγούνται ιδιαίτερα δυσάρεστες εμπειρίες τοκετού ή δυσκολίες με τον θηλασμό ή την γονεϊκότητα είναι ένα φαινόμενο που οφείλει να μάθει να αναγνωρίζει πότε γίνεται και να μπορεί να κατευθύνει με σοφία την δυναμική της ομάδας έτσι ώστε να μην επηρεάζει αρνητικά το αγέννητο παιδί και τους γονείς του. Τέτοιες ιστορίες γεμίζουν τοξίνες εκείνους που πρόκειται να γίνουν γονείς για πρώτη φορά. Η μαία που δεν μπορεί να αντιληφθεί το παίζεται εκείνη τη στιγμή και που δεν έχει υψηλή αίσθηση της ευθύνης της, δυστυχώς, συμμετέχει σε διαδικασίες που απαιτούν υψηλές επαγγελματικές θεραπευτικές δεξιότητες, τις οποίες – τις πιο πολλές φορές- δεν έχει.

Οι μαίες αισθάνονται μεγάλη έλξη προς την ψυχολογική υποστήριξη ομάδων. Δυστυχώς, η ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση δεν περιλαμβάνει ακόμα επαρκή κατάρτιση, τόσο θεωρητική, όσο και πρακτική στις κλινικές δεξιότητες ψυχικής υποστήριξης. Επειδή είμαστε σε μεταβατική περίοδο και η μαία κινείται από τον ρόλο της της διάχυσης της πληροφορίας –μαιευτικής πληροφορίας- στον ρόλο της υποστήριξης του αγέννητου παιδιού και των γονέων του, είναι απαραίτητο να ανταποκριθεί στο κάλεσμα επικαιροποίησης γνώσης και δεξιοτήτων που θα την κάνουν άριστη σε αυτόν τον ρόλο επίσης.

Οι προγεννητικές επιστήμες και ιδιαίτερα η προγεννητική ψυχολογία προσφέρει την απαραίτητη εκπαίδευση για να ευδοκιμήσει τόσο η ίδια όσο και οι πελάτες της.

Όλγα Γκουνή
info@cosmoanelixis.gr

Δημοσιευμένο σε: Evolutionaries GR