Κάντε κλίκ εδώ για να εγγραφείτε στις λίστες με τα ενημερωτικά emails.

  1. Συμπλήρωσε τα κομματάκια του παζλ που σου λείπουν. Μάθε πως εσύ, ο γονιός, ήρθες στη ζωή. Ανακάλυψε το δικό σου ξεκίνημα: μάθε για την σύλληψή σου, για τον καιρό που η μητέρα σου ήταν έγκυος σε σένα, και μη μένεις στα γεγονότα απλά. Μάθε για το πώς η μητέρα σου ένιωθε. Μάθε για τον τρόπο που γεννήθηκες εσύ. Πώς ήταν η πρώτη ώρα της ζωής σου! Οι πρώτες σου εβδομάδες! Οι πρώτοι σου μήνες! Όλες αυτές οι πληροφορίες θα σε βοηθήσουν να αντιληφθείς τα πρότυπα της δικής σου ζωής και πώς ακόμα επηρεάζουν την ζωή σου.

Να θυμάσαι: Το σώμα σου, ο συναισθηματικός σου κόσμος, ο νους σου κυριολεκτικά μορφοποιούνται από τις εμπειρίες της μητέρας σου, από τις πεποιθήσεις της για την ζωή και τα συναισθήματά της.

2. Μήπως κουβαλάς ακόμα ένα ανεπίλυτο τραύμα;

Αν ναι, τότε, ίσως το τραύμα σου αυτό να επηρεάζει ακόμα την ζωή σας με τρόπο σημαντικό. Οι έρευνες σήμερα έχουν δείξει ότι ένα τέτοιο  προγεννητικό ή περιγεννητικό τραύμα βρίσκεται πίσω από σοβαρά προβλήματα όπως δυσκολίες να δημιουργήσουμε ή να διατηρήσουμε σχέσεις, διατροφικές διαταραχές, χρόνια νοσήματα, κατάθλιψη, θυμό, απόγνωση κλπ.

Να θυμάσαι: Βίωσες τη ζωή μέσα από τα φίλτρα της μητέρας σου κυρίως αλλά και όσων υπήρχαν σ’ εκείνο το πρώτο περιβάλλον. Κι αυτό μπορεί να αλλάξει!

3. Άρχισε ή συνέχισε την διαδικασία της δικής σου θεραπείας ή διεύρυνσης!

Είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου και στην ανθρωπότητα!

4. Παρακολούθησε ταινίες που αναφέρονται στην γέννα!

Γνώρισε τον φυσικό τοκετό, τη γέννα στο νερό, την γέννα με σεβασμό στην φύση! Παρατήρησε την αντίδρασή σου. Πού νιώθεις καλά; Ο τρόπος που αντιδράς ίσως να έχει πολλές πληροφορίες και για την δική σου γέννα. Αν η μητέρα σου δέχτηκε αναλγησία, επισκληρίδιο, αναισθησία, αν πέρασε τεχνητές ωδίνες, τότε κι εσύ φέρεις αντίστοιχα εντυπώματα. Και αν η γέννα σου έπρεπε να κρατηθεί ή αν έγινε με καισαρική, αν χρησιμοποιήθηκε εμβρυουλκός κλπ. Τότε, όλα αυτά εμπεριέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς λειτουργείς εσύ σήμερα. Το ίδιο σημαντικό είναι το αν σε θήλασε η μητέρα σου ή όχι και για πόσο καιρό.

5. Ενημερώσου πολύ καλά για την γέννα, είτε είσαι εσύ ο γονιός είτε είσαι ο παππούς ή η γιαγιά.

 Μάθε για τις επιλογές που έχεις. Ενημερώσου για τον αντίκτυπο των περιττών ιατρικών εξετάσεων και των περιττών ιατρικών παρεμβάσεων.

Να θυμάσαι: Αν η γυναίκα δεν κάνει συνειδητές επιλογές για την ίδια και το παιδί της, κι αν ο άνδρας δεν συμμετέχει στην όλη διαδικασία, τότε, οι άλλοι θα είναι αυτοί που θα αποφασίζουν. Κι εσύ θα είσαι αυτός ή αυτή που θα πρέπει να ζει με τον αντίκτυπο αυτών των αποφάσεων.

 

  1. Εξερεύνησε τον τρόπο που γεννιόντουσαν τα παιδιά στην οικογένειά σου. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή σε οποιαδήποτε δυσλειτουργικά μοντέλα που επαναλαμβάνονται από γενιά σε γενιά, όπως ψυχικές ασθένειες, χρόνια νοσήματα, καρκίνος κλπ. Τέτοια πρότυπα αφαιρούν την χαρά της ζωής και περνούν στα παιδιά μας, εκτός κι αν τα θεραπεύσουμε.
  2. Αν έχεις παιδιά κάνε την ημέρα των γενεθλίων τους μια ευκαιρία για να γιορτάσετε μαζί την ημέρα που γεννήθηκαν και πες τους τις πιο θετικές όψεις της ιστορίας της γέννας του κάθε παιδιού. Κι όταν σε ρωτήσει το παιδί σου, πες την αλήθεια για το πώς γεννήθηκε και κάντο με ευγένεια. Κι αν έχεις κόρη, και γεννήθηκε δύσκολα, μίλησέ της γι’ αυτή και απάλλαξέ τη από το να επαναλάβει την δική της τραυματική εμπειρία όταν η ίδια γίνει μητέρα. Άκου με προσοχή και πολλή αγάπη όλα όσα το παιδί σου σου λέει ή σε ρωτά.

Να θυμάσαι: Ο τρόπος με τον οποίο  τα παιδιά σου θα προσεγγίσουν την σύλληψη των δικών τους παιδιών, την κύηση και τον τοκετό όταν μεγαλώσουν – συμπεριλαμβανομένου του θηλασμού και της ανατροφής τους συνδέεται με τις δικές σου πεποιθήσεις, τον δικό σου τρόπο λειτουργίας και τις ιστορίες της δικής σου ζωής.

 

  1. Αν έχεις παιδιά, γράψε την ιστορία της δικής σου γέννησης και τις ιστορίες της γέννησης των παιδιών σου και άστους να τις διαβάσουν όταν τα παιδιά σου είναι έτοιμα. Πες ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες. Ο τρόπος που γεννηθήκαμε καθορίζει αυτό που είμαστε και όσα νιώθουμε. Αν είναι οδυνηρή, να θυμάσαι πως δεν υπάρχει τίποτε για το οποίο να ντρέπεσαι. Έκανες ότι καλύτερο μπορούσες στις συνθήκες του τότε. Ακόμα κι αν δεν είναι η ιστορία που θα ήθελες να τους πεις, ή αν οι επιλογές σου τότε δεν είναι επιλογές που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα, η ιστορία αυτή είναι ένα ανεκτίμητο δώρο από σένα στο παιδί σου. Και να θυμάσαι πως γράφοντας την ιστορία με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη λεπτομέρεια θα σε βοηθήσει και σένα να γιάνεις το δικό σου τραύμα και να προχωρήσεις ακόμα ένα βήμα στο μονοπάτι τα δικής σου εξέλιξης.

9. Όταν συναντάς μια έγκυο γυναίκα, δώσε τις καλύτερες ευχές σου! Ρώτησέ την για το μωρό της, αν έχει συναντήσει την μαία της, πώς σχεδιάζει να γεννήσει… Κάντην να σκεφτεί! Και κάντο με χαμόγελο και λεπτότητα. Χωρίς να παρεμβαίνεις.

Να θυμάσαι ότι το 99% όσων σήμερα ακούει η έγκυος για τον τοκετό είναι δυσάρεστα και αναφέρονται στον πόνο του τοκετού, την ευλογία της επισκληριδίου, την απουσία θηλασμού και την παρεμβατικότητα στη γέννα. Τι τοξικό περιβάλλον είναι αυτό που δημιουργείται στην ψυχή της εγκύου.

Πες, λοιπόν, έναν θετικό λόγο κάθε φορά που βλέπεις μια έγκυο! 

 

  1. Απέφυγε οτιδήποτε θα μπορούσε να αυξήσει τους φόβους για τον τοκετό σε μια έγκυο! Χάρισε σε κάθε έγκυο που συναντάς θετικές εικόνες και ιστορίες για την περίοδο της κύησης, για τον τοκετό και τον θηλασμό κι αργότερα για το μεγάλωμα του παιδιού.
  2. Συζήτησε με κάθε έγκυο πόσο σημαντικό είναι να δουλέψει μ’ έναν προγεννητικό ψυχολόγο/ ψυχοθεραπευτή ή έναν σύμβουλο προγεννητικής αγωγής και να οδηγηθεί σε συνειδητές επιλογές. Οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν ασφαλείς και αποτελεσματικοί τρόποι που βοηθούν την έγκυο, την επίτοκο και την μητέρα κατά τη διάρκεια της λοχείας. Δείτε ποιος επαγγελματίας από τους αποφοίτους μας είναι κοντά σας και σας εμπνέει να εργαστείτε μαζί του και ελάτε σε επικοινωνία μαζί του.
  3.  Συζητήστε με κάθε έγκυο που συναντάτε πόσο σημαντικό είναι να συνεργαστεί με μία ελεύθερη επαγγελματία μαία ή βοηθό τοκετού ή μια εθελόντρια που θα βοηθήσει την γυναίκα με ότι χρειαστεί κατά τον τοκετό και στο ξεκίνημα της μητρότητάς της.
  4. Βοήθησέ την να ετοιμαστεί η ίδια και να ετοιμάσει το σπιτικό της για τον ερχομό του παιδιού της. Συνόδευσέ την σε ήσυχους περιπάτους σε μέρη όμορφα. Κάνε μασάζ στα πόδια της. Κάθε έγκυος αξίζει την ευγένεια και την υποστήριξη των άλλων καθώς και την εμπιστοσύνη τους σ’ αυτήν ότι μπορεί να φέρει στον κόσμο το μωρό της με φυσικότητα αλλά και εμπιστοσύνη στο μωρό και στην συνεργασία μητέρας και μωρού. Η ετοιμασία του σπιτιού είναι μια ιδιαίτερη στιγμή στη ζωή του ζευγαριού. Πολλές γυναίκες δεν έχουν κάποιον να μοιραστούν μαζί  του τις χαρές και της αγωνίες της εγκυμοσύνης. Η παρουσία σου μπορεί να βοηθήσει την γυναίκα να χαρεί το ταξίδι της προετοιμασίας.
  5. Συζήτησε με κάθε έγκυο που συναντάς τα ερωτηματικά της για τον θηλασμό και εμφύσησε μέσα της την εμπιστοσύνη ότι μπορεί να θηλάσει το μωρό της με επιτυχία. Πολλές γυναίκες αποφασίζουν να μην θηλάσουν το μωρό τους πριν να γεννήσουν, συνήθως επηρεασμένες από τις ιστορίες των άλλων γυναικών. Συνήθως οι γυναίκες που δεν θέλουν να θηλάσουν ανησυχούν για το σώμα τους, λένε ότι πονάει, φοβούνται ότι ο θηλασμός θα τους καθηλώσει, ότι ο σύζυγός τους δεν θα τις βρίσκει ελκυστικές, λένε πως η μητέρα τους προσπάθησε να θηλάσει αλλά δεν μπορούσε γιατί δεν είχε γάλα ή … Να θυμάσαι ότι το 99% των γυναικών μπορούν να θηλάσουν το μωρό τους και απλά, όπως συμβαίνει μ’ όλα τα πολύτιμα πράγματα στη ζωή, χρειάζεται λεπτότητα, αγάπη, υπομονή  και μέρα με την ημέρα η εμπειρία κάνει τον θηλασμό ένα δώρο ζωής στην νέα ζωή: Βοηθά το παιδί να γίνει πιο υγιές, με ισχυρότατο ανοσοποιητικό σύστημα, πιο ευτυχισμένο, πιο ανεξάρτητο , με υγιείς διατροφικές συνήθειες, εμποδίζει την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου … Όσο πιο πολύ η μητέρα θηλάζει το παιδί της τόσο πιο υγιές θα είναι!
  6. Συζήτησε με κάθε έγκυο που συναντάς πόσο σημαντικό είναι να προγραμματίσει από τα πριν κάθε βοήθεια από φίλους και συγγενείς που θα μπορούσε να δεχτεί όσον αφορά τα πρακτικά, καθημερινά ζητήματα π.χ. καθαριότητα του σπιτιού, φαγητό, σιδέρωμα κλπ. Τις πρώτες  εβδομάδες μετά την γέννα, οι πιο πολλές μητέρες εξουθενώνονται από τις καθημερινές ευθύνες και  πολλές φορές καταλήγουν να φροντίζουν τους καλεσμένους που έρχονται να δουν το μωρό ενώ είναι αυτές που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και περιποίηση για να μπορούν να συνδεθούν βαθιά και ουσιαστικά με το μωρό τους.
  7. Οργανώστε μια ειδική γιορτή προς το τέλος της εγκυμοσύνης της γυναίκας. Η τελετή καλωσορίσματος είναι ιδανική γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Είναι μια συγκέντρωση φίλων και οικογένειας που σκοπό έχει να αποτίσει φόρο τιμής στην προσπάθεια της μητέρας μέχρι τον τοκετό, να αναγνωρίσει ότι η γέννα θα είναι ένα καθοριστικό σημείο καμπής στην ζωή της γυναίκας και να την βοηθήσουν να ετοιμαστεί πνευματικά και ψυχολογικά για τις προκλήσεις, τις χαρές και τις ευκαιρίες εξέλιξης για την νέα οικογένεια. Είναι μια τελετή ενδυνάμωσης και έμπνευσης. Ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να φέρουν συμβολικά δώρα  που θα επιτρέψουν στην νεαρή γυναίκα, όταν γεννάει, να συνδεθεί με το κουράγιο της, την δύναμή της και το πνεύμα της ότι μπορεί να εμπιστευθεί την εσωτερική της σοφία, μπορεί να εμπιστευθεί το σώμα της, το παιδί της και το ταξίδι της ζωής. Η cosmoanelixis μπορεί να σας βοηθήσει να οργανώσετε μια τέτοια τελετή.
  8. Όταν μάθεις ότι μια γυναίκα είχε δύσκολη γέννα και ιδιαίτερα αν αυτή η γυναίκα είναι πάλι έγκυος, άκουσε την ιστορία της. Μέσα  από την ιερότητα της αγάπης πολλές φορές αυτή η πληγή μπορεί να θεραπευτεί. Κι επιπλέον, θα εμποδίσει την γυναίκα αυτή από το να λέει την τραυματική της εμπειρία σε άλλους και ασυνείδητα να τις φοβίζει.
  9. Η γέννα είναι θέμα που αφορά τον πατέρα επίσης. Δεν είναι μόνο θέμα της γυναίκας. Ρώτησε τον άνδρα πως νιώθει.  Ακούστε τον!
  10. Φρόντισε κάθε δάσκαλος, κάθε σχολείο  να ενημερωθεί για την αξία της προγεννητικής και περιγεννητικής εμπειρίας του ανθρώπου και πώς αυτή επηρεάζει όλη την ενήλικη πραγματικότητά μας.
  11. Γίνε εθελοντής σ’ ένα από τα σχετικά προγράμματα της περιοχής σου. Αν δεν υπάρχει, ξεκίνα εσύ ένα σήμερα. Η cosmoanelixis μπορεί να σε βοηθήσει!

    Όλγα Γκουνή
    info@cosmoanelixis.gr
Δημοσιευμένο σε: Νέα