The Embryo in Us

Ένα Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τον Ολλανδό Φαινομενολόγο και Εμβρυολόγο Jaap van der Wal! Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα εξερευνά την ανθρώπινη προγεννητική ανάπτυξη και το πώς η μορφοποίηση του σώματος (μορφογένεσις) εκφράζει ουσιώδεις ιδιότητες της ανάπτυξης του ανθρώπινου όντος ως πνεύμα και ύλη, σώμα και νους. Η επιστημονική μέθοδος της Φαινομενολογίας χρησιμοποιείται προκειμένου να οδηγήσει σε μία αληθινά ολιστική κατανόηση του ανθρώπινου όντος. Ακολουθώντας τις διαδικασίες σχηματισμού του ανθρώπινου εμβρύου, το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ρίχνει φως σε θέματα όπως υγιής ανάπτυξη, σκοπός και σοφία της ανθρώπινης μορφής (φόρμας) και, στην πράξη, ποιο είναι το πραγματικό νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης.


Ας μοιραστούμε και λίγα ακόμα...


Στην ανθρώπινη εμβρυϊκή ανάπτυξη ασχολούμαστε με αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί ως "Αυτό που ακόμα λειτουργεί στις φόρμες". Με αυτό εννοούμε ότι οι μορφές ανάπτυξης που παρουσιάζει το ανθρώπινο έμβρυο μπορούν να ερμηνευτούν και να γίνουν κατανοητές ως ανθρώπινη συμπεριφορά. Σαν μια μορφή προ-άσκησης αυτού που αργότερα θα εκδηλωθεί ως λειτουργίες της φυσιολογίας και της ψυχολογίας. "Το σώμα αναπτύσσεται από εμάς, δεν αναπτυσσόμαστε εμείς από το σώμα" (Rumi)

Το ανθρώπινο σώμα παίρνει το σχήμα του και την μορφή του κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης ως μια συνεχή διαδικασία αλλαγής και μεταμόρφωσης. Χρησιμοποιώντας τη προσέγγιση της Φαινομενολογίας μπορούμε να κατανοήσουμε αυτά τα σχήματα ως ανθρώπινη συμπεριφορά. Κατά τη διάρκεια των πρώϊμων φάσεων της ανθρώπινης ύπαρξης οι διαδικασίες που συνοδεύουν την πράξη της ενσωμάτωσης (τουλάχιστον αυτή που μπορούμε να καταλάβουμε) μπορούν να γίνουν κατανοητές και να τις "διαβάσουμε" μέσα από τα βιολογικά γεγονότα. Αυτά τα σχήματα είναι επίσης ένα είδος ηχούς ή ανακεφαλαίωσης των σχημάτων ανάπτυξης του ανθρώπου σαν είδος. Κατά κάποιο τρόπο είναι το σημείο συνάντησης της βιογραφίας μας και της βιολογίας μας. Η εμβρυϊκή ύπαρξη δεν είναι απλά μια φάση της ανθρώπινης ζωής που περνάει και χάνεται, το έμβρυο ακόμα υπάρχει μέσα μας: επίσης στην ασυνείδητη σωματική μας ύπαρξη και στο σώμα μας, ενεργούμε ως όντα ψυχής (πνεύμα) και σώματος (νου, κίνησης, ύλης). 

Το ανθρώπινο έμβρυο φαίνεται να είναι μια συνεχής ισορροπία ενσυναίσθησης ανάμεσα "της εσωστρεφούς αντιπάθειας" και "εξωστρεφούς συμπάθειας" σε σχέση με το πλαίσιο και το περιβάλλον. Αυτή η πολικότητα φαίνεται να λειτουργεί σε διάφορες διαστάσεις και κατευθύνσεις, πχ ανάμεσα στο κεφάλι και στα άκρα και ανάμεσα στο κρανίο (κεφάλι) και το ιερό οστούν (πύελος). Στον κορμό και στην σπονδυλική στήλη (το αυτοαποκαλούμενο Μέσον) συναντάμε την τυπικά ανθρώπινη ιδιότητα της κίνησης σε όρθια στάση και της ισορροπίας.

Κατά τη διάρκεια της πλήρους ανάπτυξής του, το έμβρυο είναι η έκφραση της παρουσίας ενός όντος, που μπορεί να βρίσκεται ανάμεσα "στον Ουρανό" και "στη Γη" (Ουράνιες και Επίγειες δυνάμεις σύμφωνα με τον Andrew Taylor Still) και αυτό όπως και κάθε ζωντανό ον υπάρχει στην αναπνοή ανάμεσα στο Χάος (Κίνηση, Διαδικασία, Χρόνος) και τον Κόσμο (Φόρμα, Δομή, Χώρο).

Εκπαιδευτής:


Jaap van der Wal, MD PhD.

Ο Jaap van der Wal Ph.D. είναι γιατρός και μέχρι την συνταξιοδότησή του το 2012 εργάστηκε σαν αναπληρωτής καθηγητής Ανατομίας και Εμβρυολογίας στο Πανεπιστήμιο του Maastricht στην Ολλανδία. Μετά τις σπουδές του στην Ιατρική το 1973, ειδικεύτηκε στην λειτουργική ανατομία του κινητικού συστήματος και (αργότερα) εστίασε στην αρχιτεκτονική του συνδετικού ιστού και της φάσια καθώς και τον ρόλο που παίζει στην ιδιοδεκτικότητα. Σιγά σιγά έγινε Καθηγητής της Φιλοσοφίας της Επιστήμης και της Ιατρικής Ανθρωπολογίας. "Το πάθος μου", όμως, ήταν πάντα και ακόμη είναι η ανθρώπινη εμβρυολογία. Το ανθρώπινο σώμα σαν διαδικασία που αναπτύσσεται και λειτουργεί στον χρόνο. Το έμβρυο κινείται και συμπεριφέρεται σε φόρμες. Στο σημείο αυτό, συνάντησα την φαινομενολογική προσέγγιση του Γκαίτε. Εφαρμόζω την μέθοδο της δυναμικής μορφολογίας για να καταλάβω τι πραγματικά κάνουμε ως ανθρώπινα όντα όσο είμαστε έμβρυα. Με όλο τον σεβασμό, μπορώ να βρω στο έμβρυο απαντήσεις σε ερωτήματα όπως το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης." Μετά την συνταξιοδότησή του, έχει αφιερώσει όλη του την ενέργεια στο θέμα "το έμβρυο εν Κινήσει", ένα παγκόσμιο πρόγραμμα διδασκαλίας της Εμβρυοσοφίας. 

Βιβλία του Jaap van der Wal
Jaap van der Wal, Michaela Glöckler u.a., Bausteine einer anthroposophischen Physiotherapie - Dynamische Morphologie und Entwicklung der menschlichen Gestalt, Persephone, 3rd edition, 2009, ISBN 978-3-7235-1183-1. German, extensive English abstracts
Jaap van der Wal, Dynamic Morphology and Embryology. Chapter 4 in Guus van der Bie and Machteld Huber (eds), Foundations of Anthroposophical Medicine, Floris Books, 2003, ISBN 0-86315-417-4. In English (75 pages).


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Α  ΜΕΡΟΣ: ΤΟ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟ ΕΜΒΡΥΟ, 

Η Φαινομενολογική Προσέγγιση: Κατανοώ έναντι εξηγώ, το Οριστικό έναντι της Αιτιότητας. Δύο Θέσεις (Παρατηρητής & Συμμετέχων), δύο Πραγματικότητες σε μία: μη-Δυισμός και το Διπλό. Η Ολιστική Θέση: Πώς να ξεπεράσουμε (ή να μην αρνηθούμε) τον Καρτεσιανό Δυισμό; Πολικότητα και/ή  Δυαδικότητα; Πνεύμα και Ύλη ως Ένα και το Αυτό. Δύο Σώματα. Πρωτογενής έναντι Δευτερογενούς Πραγματικότητας. Νους και Σώμα στην Μήτρα; Το ανθρώπινο ον ως Νους, Κίνηση και Ύλη. Η Φόρμα, η Κίνηση, το Σχήμα και η Συμπεριφορά. Τι στ' αλήθεια κάνουμε όταν είμαστε έμβρυα; Σχήματα Ανάπτυξης ως Ανθρώπινη Συμπεριφορά και Έκφραση.  

Νους και Σώμα στην Μήτρα: Το μη-Δυαδικό Σώμα. Mind and body in the womb: the non-duality body. To ζήτημα του Ομόλογου στο Έμβρυο: Όχι άνθρωπος ακόμη; Η "ψυχή που μορφοποιεί το Σώμα" προασκείται σε μορφές και σχήματα. Το σώμα αναπτύσσεται από εμάς, κι όχι εμείς από αυτό. Η κρανιοιερή κλίση και επίγνωση: το έμβρυο μέσα μας. Από πού προερχόμαστε; Το Ζυγωτό ως αδιαίρετο σώμα. Το σύνολο υπερέχει, όχι τα κύτταρα ή τα όργανα. Από πού ερχόμαστε; Η Προγεννητική Ζωή ως Κεντρομόλος Ύπαρξη: Σύο Σώματα. Η Γέννηση ως Σχήμα Θανάτου. 

B ΜΕΡΟΣ: Η ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ, 

Η Ανάσα της Ζωής Ανάμεσα στο Χάος και τον Κόσμο, το Γιν και το Γιανγκ και στο μέσον Υγεία και Διάλογος: Μηδέν Άγαν. Ο Θάνατος έχει δύο πρόσωπα, η Ζωή στο Μέσον. Η Τριαδικότητα του Ζωικού Σώματος με τον κορμό ως 'Λειτουργική Ανύψωση". H "κορδελοειδής" αρχή του "φέρνω το μέσα έξω" ως υπογραφή του "Μέσου" με την Υγεία και την Ζωή ως σημείο ισορροπίας.

Η Δυναμική Μορφολογία της ανθρώπινης σύλληψης. Η Φαινομενολογία των αρχών του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου με την σύλληψη ως "λειτουργική ανύψωση" ανάμεσα στις δύο πολικότητες που ισορροπούν. "Πέρασμα, όχι Ξεκίνημα Ζωής";

Η Κυτταρική μορφή του Σπερματοζωαρίου και του Ωαρίου. Το Σύμπλοκο Έλξης ως Ανάσα Ζωής και Διαλόγου ανάμεσα στο πνεύμα και στην Ύλη. Η Σύλληψη, όχι ως Αναπαραγωγή αλλά ως Ανύψωση. Το σημείο Συνάντησης Πνεύματος και Ύλης. Από το Ένα στο Δύο στο Τρία. Η πρώτη εβδομάδα: οργανισμός και ολότητα έναντι διαφοροποιημένου κυττάρου και οργανισμού ως οι ουσιώδεις όψεις της εμβρυϊκής ζωής. Το ορυκτό σώμα, ο χρόνος δεν είναι εκεί ακόμα. Εμφύτευση, ο αρχέγονος διάλογος της εγκυμοσύνης.

Γ ΜΕΡΟΣ: ΤΟ ΤΡΙΠΛΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ, 
Η πρώτη εβδομάδα κυριαρχείται από τον χώρο και το σωματίδιο. Βλαστοκύστη: κέντρο και περιφέρεια, πίσω και μπροστά στο σώμα. Εκτόδερμα και ενδόδερμα: δύο θεμελιώδεις τρόποι αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον. Μέσα από την κρίση της εμφύτευσης στην δεύτερη βδομάδα, τον φυτικό τρόπο όντος. Tat tvam asi: ο Άνθρωπος δεν είναι "εκεί" ακόμη. Τρίτη εβδομάδα: η διαδικασία ενσάρκωσης της καρδιάς. "Ο ερχομός στο εδώ" και μετάβαση από την έξω ανάπτυξη στην έσω ανάπτυξη. Κρανιο-ιερός άξονας: η οργάνωση της μεσαίας γραμμής. Ανάμεσα στην πολικότητα εκτόδερμα - ενδόδερμα το μέσο ως η ποιότητα της μεσότητας και της εσωτερικότητας.  

Η Φάσια και το αίμα ως διαστάσεις μεσολάβησης και εσωτερικότητας. Εξατομίκευση και δίδυμοι. Το αίμα ως όργανο, η καρδιά ως κεφάλι. Μετά την κρανιο-ιερή και αριστερο-δεξιά πολικότητα οι δυναμικές της ενσωμάτωσης: το Ζωϊκό Σώμα. Η ρυθμική τμηματοποίηση του μέσου: η "μεταμέρεια" του σώματος. Φόρμα, Ρυθμός και Κύκλος. Πλευρική και σπλαχνική οργάνωση. Η πολικότητα της εξωτερικής και εσωτερικής κίνησης και του ζωϊκού (σωματικού) και φυτικού (αυτόνομου) νευρικού συστήματος. Η πράξη της γέννησης προασκείται: αυτονόμηση. 

Δ ΜΕΡΟΣ: ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΜΒΡΥΟ, 

Το συμπαθητικό και αντιπαθητικό σώμα. Σε όλες τις κατευθύνσεις του σώματος εμφανίζεται η αρχή της πολικότητας: Η ολογραφική αρχή της τριαδικότητας με το V της συμμετρίας. Η ισορροπία και το κεντράρισμα ως τέταρτη αρχή: εκδίπλωση της ανθρώπινης ορθής θέσης. Τα μέλη ως η επόμενη κυρίαρχη αρχή με την πολικότητα των χεριών έναντι των ποδιών αλλά και της κεφαλής (κρανίου) και των ποδιών με τον κορμό ανάμεσα ως εικόνα της ελευθερίας. Τρία ζεύγη μελών: τα χέρια μεσολαβούν. Ψυχομορφολογία: τα γεννητικά στρώματα ως λειτουργίες του σώματος και τα όργανα ως ψυχοσωματικές διαστάσεις. Επίγνωση και συνείδηση. 

Νέος πλακούντας; Ο καθρέφτης του μακρόκοσμου στον μικρόκοσμο της οργάνωσης του σώματος. Η συζήτηση της όρθιας στάσης και τα εμβρυϊκά χαρακτηριστικά ως η εικόνα της ουσιώδους ανθρώπινης ποιότητας της ισορροπίας και του κέντρου.  Άνθρωπος και Ζώο: αντίθεση; "Τα ζώα ενδίδουν εκεί όπου ο άνθρωπος συγκρατείται". Ο Άνθρωπος ως "ενήλικο έμβρυο" ("υστέρηση") και "πρωτότοκος" (μη-ειδίκευση). Η εμβρυολογία και η εξέλιξη της ελευθερίας. Όχι με το μυαλό και τα γονίδια μόνο.  


ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Σε Ποιους Απευθύνεται; 

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα είναι ιδανικό για όλους τους Επαγγελματίες Υγείας και όσους ασχολούνται με την Παιδεία και την Εκπαίδευση και ιδιαίτερα ενδιαφέρον για οποιονδήποτε επιθυμεί να μάθει περισσότερα για την υπέροχη φύση της ανθρώπινης ανάπτυξης. Για παράδειγμα, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Οστεοπαθητικούς, Κρανιοιερό-Θεραπευτές, όσους ασχολούνται με τη Θεραπευτική Τεχνική Polarity, τους Ανθρωποσοφιστές, τους Ψυχοθεραπευτές, τους Προγεννητικούς Ψυχολόγους, τους Σωματο-ψυχοθεραπευτές και βεβαίως Μαίες και Ιατρούς.

Ποιος Διδάσκει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα;

Ο Jaap van der Wal, MD PhD.

Από Πότε είναι Διαθέσιμο το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα;

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα είναι διαθέσιμο και θα μπορείτε να το ολοκληρώσετε με τον δικό σας ρυθμό

Θα πάρω πιστοποίηση;

Οι Συμμετέχοντες θα αποκτήσουν Βεβαίωση "Επαγγελματικής Διά Βίου Κατάρτισης" από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό cosmoanelixis, Προγεννητικές Επιστήμες & Επιστήμες Ζωής.

Το Πρόγραμμα ισοδυναμεί με 5 μονάδες ECTS

Είναι απαραίτητο να έχω γνώσεις Εμβρυολογίας;

Δεν απαιτείται πρότερη γνώση εμβρυολογίας. Τα διαγράμματα, οι εικονογραφήσεις και τα κείμενα θα δοθούν στους συμμετέχοντες. Το θεωρητικό μέρος και η επιστημονική συζήτηση εναλλάσσεται με πρακτικές ασκήσεις όπως "σχεδιάζοντας τη φόρμα" και "σωματικές κινήσεις" από τον χώρο της "ευρυθμίας".

Θέλετε την σειρά των διαλέξεων σε DVD ή MP4 player?

Τώρα, μπορείτε να παραγγείλετε μόνο τις βιντεο-διαλέξεις του εκπαιδευτικού προγράμματος σε DVD (το όλο σετ αποτελείται από 9 DVD ή σε MP4 player. Για την παραγγελία σας, στείλτε το email σας στο info@cosmoanelixis.gr διευκρινίζοντας την επιλογή σας. Σας παρακαλούμε να επισυνάψετε αποδεικτικό κατάθεσης του αντίστοιχου ποσού για το DVD ή για το MP4 player των 100 ευρώ  στον λογαριασμό της cosmoanelixis Τράπεζα Πειραιώς IBAN GR9201720600005060071056890. Στην τιμή περιλαμβάνεται ΦΠΑ 24% και έξοδα αποστολής.

εν συντομία!

1ο ΜΕΡΟΣ: Από πού ερχόμαστε ; – Κατανοώντας το Έμβρυο που ενσωματώνεται
ΤΟ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟ ΕΜΒΡΥΟ
2ο ΜΕΡΟΣ: Εν Αρχή υπήρχε ο Ουρανός και η Γη  – Η Σύλληψη ως αρχέγονη πολικότητα
Η ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ
3ο ΜΕΡΟΣ: Από τον Ουρανό στην Γη  – Εξατομίκευση και Ενσωμάτωση
ΤΟ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΕΜΒΡΥΟ
4ο ΜΕΡΟΣ: Η Εμβρυολογία της Ελευθερίας - Ο Άνθρωπος ως ισορροπία ανάμεσα στον Ουρανό και τη Γη
ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΜΒΡΥΟ 

Δίδακτρα: 

€ 340,00,

Πιστοποίηση


Διάρκεια

1/1/2016 - 31/1/2025

Υπεύθυνοι Μαθήματος

Όροι Χρήσης

Εγγραφή στο Μάθημα

Για να δηλώσετε το μάθημα θα πρέπει να είστε εγγεγαμμένος στο αντίχτοιχο πρόγραμμα σπουδών. Παρακαλώ συμπληρώστε τη φόρμα εγγραφής

Copyright 2022 by Cosmoanelixis